mandag 11. mars 2013

Landsbyen og åndenes hus


I helgen opplevde vi mye, skal dele det i flere innlegg. Vi dro til "landsbyen" på lørdagsmorgenen. Der er der Nut kommer fra. Vi kaller den bare landsbyen, har enda ikke lært meg navnet på stedet. Det er en fin tradisjon det hvor vi besøker åndenes hus. En gammel tradisjon som jeg håper de yngre tar vare på så den ikke dør bort. Har sikkert fortalt om den før. En liten fest tidlig på morgenen for å si det sånn. Det blir ordnet med mat som "mentoren" velsigner før de tilbereder den. Og alle som kommer hjelper til. Øl og risbrennevin hører til. Mentor går gjennom et rituale, så spises det, og etterpå får vi " åndeband " rundt hånden. For dem som er sterk i tronen, så føler en en god ro etterpå. Hvorfor så tidlig på dagen? Åndene trives og er mest aktiv da. Etterpå dro vi for å se på risåkeren til Øyvind og Nut. Broren til Nut steller med den,  sår og høster 2 ganger i året.
Vi var også og besøkte broder munk, og opplevde sol ned - og oppgang på fjellet.
Men det kommer senere.


 
Øyvind sammen med 2 mentorer og onkel til Nut

 
Her tilberedes et bedre måltid

 
Bjørn får påfyll av nye ånder

 
Sandra likeså

 
Da er det min tur

 
 


 
Festmåltid


 
Broren til Nut sjekker risåkeren

Ser bra ut dette
 
 

"Kantina" 

5 kommentarer:

  1. Så fin tradisjon at dere besøker åndenes hus. Er det et rituale som skjer hver dag i dette huset? Hvor ofte går folk dit- og hvor ofte bruker folk å få påfyll på åndebandet?

    Er det langt fra huset til Nut og Øyvind til risåkeren?

    Takk for hilsen hos meg, du spør om tida til håndarbeidsprosjektene- vel det er vel bare slik at jeg velger bort mye annet...he, he.. Nå har jeg koselig morgenstund med kaffe og blogglesing- og så er det ut å måkke snø (ikke fullt så koselig...)!! :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Åndehuset brukes ikke hver dag, det er bare når det er spesielle anledninger. Det må en del forberedelser til. Griseslakting, det måtte være om natta kl 03:00. Venner og slekt skal varsles og mentorene må være til stede. Når vi bestiller, er det vi som betaler gildet pluss litt til åndehuset. Åndebandet er av bommullstråd, og skal sitte på hånden til det faller av selv. Har opplevd å ha det i over et år. Er for overtroisk til å ta det av. Har forstått det slik et den tradisjon blir mer og mer borte, det er stort sett de leste som holder på den. Risåkeren ligger ved siden av landsbyen, den kjøpte Øyvind og Nut for mange år siden, broren som driver den bor i nærheten, så får de ris av egen avling, akkurat som poteter i Norge.

      Slett
  2. Skjønner ikke hvorfor at det skal snike seg inn så mange feil, skal være de elste ikke leste

    SvarSlett
    Svar
    1. Det gjør ingenting med skriveleif innimellom! Takk for svar, synes det er fasinerende å høre om religionen og de tradisjonene de har der!

      Snømåkkinga ble unnagjort i en fei! ;-) Nå skal jeg på runde å se om jeg finner Arne&Carlos sin bok "Påske hele året"...nye prosjekt på gang..he, he..

      Slett
  3. Så koselig å lese om dine erfaringer fra Andenes hus! Kul syns jeg. Håper de får en bra avling med riset! klem

    SvarSlett